Lav din egen vlog

Har du lyst til at vlogge for bog-vlog.dk? Send os en mail med din første vlog, et billede og en kort tekst om dig selv og så vender vi tilbage dig!

Guide til vlogging

Alle kan lave en vlog og det kræver hverken udstyr eller erfaring. Og husk, at alle vloggere skal starte et sted og du bliver bedre og bedre med tiden – kast dig ud i det og hav det sjovt imens. Her er 10 trin til den gode vlog:

 1. Du skal bruge et kamera! Der er ingen krav til typen af kamera, så længe kvaliteten er nogenlunde i orden. F.eks. har de fleste nyere telefoner og tablets ganske gode kameraer, der er nemme at betjene. Det vigtigste er, at lyd og lys er i orden.
 2. Apropos lys: Sørg for, at du filmer et sted, hvor der er godt med lys. Placer noget lys bag kameraet, og sørg for, at der er lys på dig selv (eller det, du filmer) fra begge sider.
 3. Overvej din baggrund: Du skal fange seernes opmærksomhed, men stadig have dig i. Mange bog-vloggere filmer foran en bogreol for at slå temaet an fra start. Sørg for at settingen er rar og rolig.
 4. Din placering i forhold til kameraet er vigtig. Din vinkel skal være skarp og afgrænset, men aldrig være så tæt på, at  kun dele af dit ansigt kan ses. Samtidig skal du tænke på dit lydniveau og hvor langt du er fra mikrofonen. Du kan også veksle mellem at være tæt på og langt fra kameraet – det giver en god effekt, når du redigerer.
 5. Lad dig inspirere af andre bog-vloggere! Søg på YouTube og se, hvad du kan finde. Stjæl ikke andres idéer, men lad din personlighed skinne igennem.
 6. Tænk gerne dine idéer igennem eller planlæg din vlog, inden du optager. På den måde kan du undgå at tøve for meget. Men læs ikke højt fra et manuskript. En vlog fungerer bedst, når du bare taler frit.
 7. Når du har optaget din vlog, skal den redigeres. Der findes en masse forskellige programmer, som du kan bruge; fx. Windows Moviemaker eller Apples iMovie. Mere professionelt (og dyrt) software er ikke nødvendigt. På YouTube kan du finde videoer, der viser dig helt præcist, hvordan du bruger programmerne. Det er heldigvis ret simpelt og brugervenligt. Prøv dig frem!
 8. Opret evt. en YouTube-konto, hvis du ikke allerede har en, så din video kan uploades der, når du er færdig med at redigere. Du kan også sende filen direkte til os og få din video lagt ud her på siden.
 9. Lav en overskrift til hver video og en lille tekst, der kort beskriver, hvad den handler om.
 10. Og sidst men ikke mindst: Din video må ikke være for lang. Hvis du har en hel masse at sige, så del det hellere op i ”kapitler” og læg flere videoer ud. 5 minutter er faktisk lang tid – man kan nå at sige meget!

Mangler du inspiration?
Har du ikke lige fået læst en bog på det seneste, måske fordi den var for lang, gøremålene mange, eller fordi den er svær at komme ingennem? Sagen er måske den, at du gerne vil filme en bog-vlog, men du ved simpelthen ikke, hvad den skal handle om nu, hvor du ikke ligger inde med en færdiglæst bog, du kan anmelde. På Bog-vlog.dk har vi samlet en ufuldkommen liste over mulige temaer, som vi håber kan inspirere til nye, spændende videoer.

 1. Bookhauls: fremvisninger af dine seneste bogindkøb eller bøger, som du har fået i gave.
 2. Boganmeldelser: en vlog der afspejler din mening og holdning om en læst bog.
 3. Top fem-lister: lav en top-fem liste over dine yndlings ungdomsbøger, karakterer, bipersoner, romancer eller bogforsider. Mulighederne er mange og du bestemmer!
 4. Tags: Tag-lege er rigtig populære blandt booktubers på YouTube. Du kan finde en lang række tags ved at søge  på ‘booktuber tag’ på YouTube. Ellers så slip din fantasi løs og find på dit helt eget tag – det er kun fantasien, der sætter grænser!
 5. Fremvisning af din bogreol: det er altid sjovt at se, hvordan andres bogreoler ser ud. Måske har du dem alle samlet på ét sted, eller spredt rundt omkring på alverdens hylder. Under alle omstændigheder vil vi gerne se din samling! Find evt. inspiration på instagram under hashtagget: #shelfie
 6. Temaer: tal om bogrelaterede emner såsom dine læsevaner, bøgers udformning – kan du bedst lide hardbacks, paperbacks eller bøger med støvcover? Eller sammenlign en bog med dens filmatisering. Igen er det kun fantasien, der sætter grænserne. Ordet er dit!